“Quiet people have the loudest minds.” Όταν ο Stephen Hawking άρχισε να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια της σπάνιας νόσου του κινητικού νευ...

Stephen Hawking: Ο Άνθρωπος Που Δραπέτευσε Από Μία Μαύρη Τρύπα

“Quiet people have the loudest minds.”
Όταν ο Stephen Hawking άρχισε να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια της σπάνιας νόσου του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση - ALS), ήταν 21 μόλις ετών και ήδη είχε ξεχωρίσει για την ευφυία του. 

Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ

Έχοντας λάβει το πτυχίο του από το πανεπιστήμιο του Cambridge με τη διάκριση Honours Degree, τον Οκτώβριο του 1962 ξεκίνησε την μεταπτυχιακή του εργασία. Παράλληλα όμως με τις σπουδές του, ξεκίνησε και η μάχη του με την νόσο ALS. Η συχνή αδεξιότητα στις κινήσεις του, η δυσκολία στο λόγο και κάποια ατυχήματα που είχε, τον οδήγησαν σε εξετάσεις. Η διάγνωση των γιατρών ήταν κάτι παραπάνω από σοκαριστική. Η ολική παράλυση αλλά και η απώλεια της ομιλίας του ήταν θέμα λίγων μηνών και λέγεται ότι από τους γιατρούς του δόθηκε ένα προσδόκιμο ζωής δύο ετών.

Ο Hawking δεν άντεξε την εξέλιξη και έπεσε στη Μαύρη τρύπα της κατάθλιψης και σχεδόν παράτησε τις μελέτες του και τις σπουδές του καθώς θεώρησε ότι δεν υπήρχε ιδιαίτερος λόγος για να τις συνεχίσει. Σε εκείνο το σημείο της ζωής του όμως είχε την τύχη να έχει δίπλα του την Jane Wilde, με την οποία διατηρούσε δεσμό. Η σχέση τους παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες του Hawking εξελίχθηκε και οδηγήθηκε σε αρραβώνα τον Οκτώβριο του 1964 με τον ίδιο να δηλώνει ότι ''αυτή η σχέση του έδωσε κίνητρο για να ζήσει". Και έτσι ακριβώς έγινε, με τον ίδιο να επιστρέφει άμεσα με μεγάλη όρεξη στις μελέτες του.

 “Οι προσδοκίες μου μειώθηκαν στο 0 όταν έγινα 21 χρονών. Από τότε τα πάντα είναι ένα μπόνους.”

Τα επόμενα δύο χρόνια είναι γεμάτα διακρίσεις και επιτυχίες για τον Hawking.Είχε ξεκινήσει ήδη την διατριβή του για τη θεωρία του Bing Bang, έλαβε ερευνητική υποτροφία στο Κολέγιο Γκόνβιλ και Κέιους, πήρε το διδακτορικό του τον Μάρτιο του 1966 και η εργασία του με τίτλο «Ιδιομορφίες και Γεωμετρία του χωροχρόνου» έτυχε αμέσως μεγάλης εκτίμησης, με αποτέλεσμα να κερδίσει το Βραβείο Άνταμς εκείνης της χρονιάς. Επίσης τον Ιούλιο του 1965 παντρεύτηκε με την Jane Wilde.
DOMINIC LIPINSKI - PA IMAGES VIA GETTY IMAGES
Ο Hawking φάνηκε να νικάει τη νόσο παρά τις αντίξοες δυσκολίες και ήταν έτοιμος να κατακτήσει τις επιστήμες και να ανοίξει νέους δρόμους μέσα από τις μελέτες και τις έρευνες του.

Όμως μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960, η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί πάρα πολύ, είναι σχεδόν αδύνατο να κινηθεί και η ομιλία του έχει περιοριστεί. Μετά από πολλές πιέσεις θα δεχθεί να κάτσει σε αναπηρικό καροτσάκι και αρκετά χρόνια αργότερα θα αντικαταστήσει την χαμένη του φωνή και γραφή μέσω ενός προσομοιωτή φωνής που ο δημιουργός του ονόμασε "Equalizer". Όπως ο ίδιος Hawking δήλωσε "μπορώ να επικοινωνώ καλύτερα τώρα από ότι προτού χάσω τη φωνή μου."

 “Έχω παρατηρήσει ότι, ακόμα και οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι τα πάντα είναι προκαθορισμένα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τα αλλάξουμε, κοιτάζουν αριστερά-δεξιά πριν περάσουν τον δρόμο.”

Έχοντας μάθει να παλεύει με το σκοτάδι που επικρατεί μέσα σε μια Μαύρη Τρύπα όπως είναι μεταφορικά η κατάθλιψη, ο Hawking έμελλε να συνδέσει το όνομα του με τις Μαύρες Τρύπες του σύμπαντος, προσπαθώντας να τις ερμηνεύσει, να τις κατανοήσει και να τις αποκρυπτογραφήσει. Ίσως πίστευε ότι ακόμα και μέσα από τον σκοτεινό ορίζοντα μιας Μ.Τ θα μπορούσε να δραπετεύσει κάτι. Το αποτέλεσμα των προσπαθειών του πήρε το όνομά του. H ακτινοβολία Hawking ταρακούνησε τα επιστημονικά δρώμενα της εποχής καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι και τόσο μαύρες, εκπέμπουν ακτινοβολία και μετά από παρέλευση πολλών δισεκατομμυρίων ετών εκρήγνυνται και μετατρέπονται σε λευκές τρύπες.

"Οι μαύρες τρύπες δεν είναι αιώνιες φυλακές, όπως νομίζαμε κάποτε. Υπάρχει η δυνατότητα διαφυγής, πιθανόν μέσω ενός άλλου σύμπαντος" - S.H στην εφημερίδα Boston Globe.

Θεωρώντας  ότι το σύμπαν έχει μία αρχή -Big Bang- θα έχει πιθανότατα και ένα τέλος, σε συνεργασία με τον κοσμολόγο Ρότζερ Πενρόουζ κατέδειξε ότι η θεωρία της σχετικότητας του Albert Einstein υποδηλώνει ότι ο χώρος και ο χρόνος αρχίζουν με τη γέννηση του σύμπαντος και τελειώνουν μέσα σε μαύρες τρύπες, που σημαίνει ότι η θεωρία του Einstein και η κβαντική θεωρία θα πρέπει να είναι ενιαία. Χρησιμοποιώντας τις δύο θεωρίες μαζί, ο Hawking καθόρισε το ανωτέρω συμπέρασμα ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι «σιωπηλές», αλλά αντίθετα εκπέμπουν ακτινοβολία.

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ

Ο Hawking έχει αφήσει στις νεότερες γενιές επιστημόνων ένα τεράστιο επιστημονικό έργο και οι μελέτες του θα αποτελούν σημείο αναφοράς για πολλά χρόνια. Άξιες αναφοράς είναι όμως και οι διάφορες θεωρίες που έχει διατυπώσει για την ύπαρξη Θεού, την εξωγήινη ζωή και την τεχνητή νοημοσύνη.


«Θεωρώ τον εγκέφαλο ένα κομπιούτερ που θα σταματήσει να δουλεύει, όταν τα μέρη του χαλάσουν. Δεν υπάρχει παράδεισος ή μεταθανάτια ζωή για τους χαλασμένους κομπιούτερ. Αυτό είναι ένα παραμύθι για τους ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι».
-Stephen Hawking

"Δεν χρειάζεται Θεός για να συνεχίζει το σύμπαν να υπάρχει."
- Stephen Hawking - Grand Design 

"Σε ένα απέραντο σύμπαν, θα πρέπει να υπάρχουν ίχνη ζωής. Ίσως σε κάποιο σημείο του σύμπαντος μια έξυπνη ζωή μας παρακολουθεί. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κανένα μεγαλύτερο ερώτημα. Ήρθε ο καιρός να βρούμε την απάντηση, να αναζητήσουμε ζωή πέρα από τη Γη. Πρέπει να μάθουμε".
-Stephen Hawking

"Φοβάμαι ότι η Α.Ι. Ίσως αντικαταστήσει τους ανθρώπους εξολοκλήρου. Αν οι άνθρωποι σχεδιάζουν ιούς υπολογιστών, κάποιος θα σχεδιάσει Τεχνητή Νοημοσύνη που βελτιώνεται και αντιγράφει τον εαυτό της. Αυτή θα είναι μια νέα μορφή ζωής, με καλύτερες επιδόσεις από τους ανθρώπους"
-Stephen Hawking στο περιοδικό Wired

"Πιστεύω πως έχουμε φτάσει στο σημείο όπου δεν υπάρχει επιστροφή. Η Γη μας γίνεται πολύ μικρή για εμάς, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό και κινδυνεύουμε να αυτοκαταστραφούμε"
-Stephen Hawking στο περιοδικό Wired

H TAINIA

Το χρονικό της ζωής του διάσημου επιστήμονα αποτυπώνεται στην ταινία "Η θεωρία των πάντων", που έχει εμπνευστεί από την βιογραφία της πρώην συζύγου του Hawking (Jane Wilde). H ταινία παρουσιάστηκε στο κοινό τo 2014, γνώρισε μεγάλη επιτυχία και απέσπασε το oscar Α' Ανδρικου Ρόλου για την ερμηνεία του Eddie Redmayne.

“Ο σκοπός μου είναι απλός. Είναι η απόλυτη κατανόηση του Σύμπαντος. Γιατί είναι όπως είναι και γιατί υπάρχει.”

ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΜΥΑΛΟ,ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

O Stephen Hawking αποτέλεσε αναμφίβολα μια ξεχωριστή περίπτωση ανθρώπου. Το τεράστιο μυαλό του είχε αναγκαστεί να ζει εγκλωβισμένο για δεκαετίες σε ένα αδρανές σώμα αλλά τίποτα δεν το εμπόδισε να ταξιδέψει στο λατρεμένο του σύμπαν και να το ερευνήσει, αποκρυπτογραφώντας πολλά από τα μυστικά του. Ο ίδιος κατάφερε να νικήσει την κατάθλιψη, βρήκε νόημα στις μικρές χαρές της ζωής, έδωσε το είναι του στην επιστήμη και σήμερα αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα αισιοδοξίας για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα συναισθηματικής καταπίεσης ή κατάθλιψης. 

Θεωρώντας το μυαλό του ανθρώπου σαν μικρογραφία του Σύμπαντος συνέκρινε τις σκοτεινές ημέρες της κατάθλιψης με τις μαύρες τρύπες: "δεν έχει σημασία πόσο σκοτεινές μοιάζουν, υπάρχει πάντοτε τρόπος διαφυγής"

"Οι μαύρες τρύπες δεν είναι τόσο μαύρες όσο φαντάζουν. Δεν πρόκειται για αιώνιες φυλακές, όπως νομίζαμε κάποτε. Αντικείμενα μπορούν να βγουν από αυτές ακόμη και να αναδυθούν σε άλλα σύμπαντα. Επομένως, εάν αισθάνεστε ότι βρίσκεστε σε μία μαύρη τρύπα, μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια γιατί υπάρχει έξοδος διαφυγής"

Ο Stephen Hawking απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών (8 Ιανουαρίου 1942 – 14 Μαρτίου 2018)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΕΡΓΑ ΤΟΥ

A Brief History of Time (1988)
Black Holes and Baby Universes and Other Essays (1993)
The Universe in a Nutshell (2001)
On The Shoulders of Giants (2002)[194]
God Created the Integers: The Mathematical Breakthroughs That Changed History (2005)
The Dreams That Stuff Is Made of: The Most Astounding Papers of Quantum Physics and How They Shook the Scientific World (2011)
My Brief History (2013)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Μετάλλιο Άλμπερτ Αϊνστάιν(1979)
Χρυσό Μετάλλιο της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας (1985)
Ταξιάρχης του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (1982)
Επίτιμος διδάκτωρ του Princeton University
Επίτιμος διδάκτωρ του University of Cambridge
Επίτιμος διδάκτωρ του Harvard University(1990)
Επίτιμος διδάκτωρ του University of Oxford(1978)
Βραβείο Θεμελιωδούς Φυσικής (2013)
Χρυσό Μετάλλιο της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας (1985)
Ταξιάρχης του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (1982)
Βραβείο Νέιλορ (1999)
Μετάλλιο Όσκαρ Κλάιν (2003)


Γιάννης Κουμαριανός

1 σχόλιο:

  1. Θεωρώντας το μυαλό του ανθρώπου σαν μικρογραφία του Σύμπαντος συνέκρινε τις σκοτεινές ημέρες της κατάθλιψης με τις μαύρες τρύπες: "δεν έχει σημασία πόσο σκοτεινές μοιάζουν, υπάρχει πάντοτε τρόπος διαφυγής"

    "Οι μαύρες τρύπες δεν είναι τόσο μαύρες όσο φαντάζουν. Δεν πρόκειται για αιώνιες φυλακές, όπως νομίζαμε κάποτε. Αντικείμενα μπορούν να βγουν από αυτές ακόμη και να αναδυθούν σε άλλα σύμπαντα. Επομένως, εάν αισθάνεστε ότι βρίσκεστε σε μία μαύρη τρύπα, μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια γιατί υπάρχει έξοδος διαφυγής"♥️

    ΑπάντησηΔιαγραφή