Hulton Archive | Getty Images Με αφορμή τον αιφνίδιο θάνατο της τραγουδίστριας των Cranberries, Dolores O'riordan, θα αναφερθώ...

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: In Your Head... Zombie

Hulton Archive | Getty Images
Με αφορμή τον αιφνίδιο θάνατο της τραγουδίστριας των Cranberries, Dolores O'riordan, θα αναφερθώ σε ένα τραγούδι που στιγμάτισε τα εφηβικά χρόνια πολλών από εμάς που ανήκουμε στη γενιά των 30-40 και που μας ανάγκασε να ασχοληθούμε περισσότερο και πιο ενδελεχώς με τους Cranberries αλλά και με την ηγετική προσωπικότητα της Dolores. Φυσικά αναφέρομαι στο Zombie.

Πριν από 24 χρόνια περίπου, κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας τους, οι Cranberries συνέθεσαν ένα από τα πιο εμβληματικά και δυναμικά τραγούδια των 90's, το Ζombie, που έμελλε να ταρακουνήσει τα μουσικά δρώμενα της εποχής και να καταφέρει να είναι επίκαιρο μέχρι και σήμερα.

To τραγούδι είναι αφιερωμένο στην μνήμη δυο θυμάτων (Jonathan Ball, 3χρ και Tim Parry, 12χρ) της βομβιστικής επίθεσης στο Warrington της Αγγλίας από τον IRA το 1993. Το γεγονός το επιβεβαίωσε εξάλλου και ο πατέρας του Tim Parry σε πρόσφατή του τοποθέτηση για το εν λόγω τραγούδι.
Το εν λόγω κομμάτι συμπεριλήφθηκε στο δεύτερο άλμπουμ των Cranberries, No Need to Argue (1994) και κυκλοφόρησε ως πρώτο single κατακτώντας την κορυφή των Charts σε Αυστραλία, Βέλγιο, Γαλλία, Δανία και Γερμανία αλλά μόλις την 14η θέση στα Αγγλικά. Επίσης το zombie κατάφερε να φτάσει στο Νο1 του Αμερικάνου Billboard alternative rock και να ανακηρυχθεί ως καλύτερο τραγούδι της χρονιάς από τα Mtv Europe Music Awards.

Παρόλο που το τέμπο του τραγουδιού δεν είναι ιδιαίτερο γρήγορο (84 bpm), το τελικό αποτέλεσμα και η δυναμική του σε καθηλώνουν. Τα επιθετικά παιξίματα στις κιθάρες, οι άγριες παραμορφώσεις στους ήχους,  τα εκκωφαντικά drums αλλά πάνω απ' όλα οι σκοτεινοί, ευρηματικοί και οργισμένοι στίχοι της Dolores σε συνδυασμό με την αγγελικά κολασμένη φωνή της, κάνουν το Ζombie να τρυπάει το μυαλό σου, να σε προβληματίζει και να σου προκαλεί θυμό. Πως είναι δυνατόν άλλωστε να μην σταθείς σε στίχους όπως ''And the violence, caused such silence. Who are we mistaken?'', ''In your head they are fighting .With their tanks, and their bombs.'' , ''In your head, Zombie''.

"Αυτό ήταν το πιο επιθετικό τραγούδι που είχαμε γράψει. Το Ζόμπι ήταν αρκετά διαφορετικό από αυτό που κάναμε πριν. " - Τhe Cranberries

Όπως γίνεται κατανοητό,  το νόημα και το ύφος του τραγουδιού ήταν Ειρηνικό και πιο συγκεκριμένα όπως είχαν δηλώσει και οι Cranberries, '' Το Zombie είναι ένα τραγούδι για την Ειρήνη, την Ειρήνη ανάμεσα σε Ιρλανδία και Αγγλία'' αλλά και για τον ''Ιρλανδικό αγώνα ανεξαρτησίας της που διαρκεί χρόνια,'' που είναι εμφανές και στον στίχο "It's the same old theme since 1916."

''Θυμάμαι ότι εκείνη τη στιγμή υπήρχαν πολλές βόμβες στο Λονδίνο και ότι τα προβλήματα ήταν αρκετά σοβαρά, ήμουν σε περιοδεία τη στιγμή που τα παιδιά πέθαναν και ήταν πραγματικά λυπηρό. Αυτές οι βόμβες τοποθετούνται σε τυχαία μέρη και θα μπορούσε να ήταν ο οποιοσδήποτε,'' - Dolores

H επιρροή του τραγουδιου όπως έντονα φημολογείται από επικριτές των cranberries, ανάγκασε τον IRA στις 31 Αυγούστου του 1994 να κηρύξει κατάπαυση πυρός με σκοπό να προκαλέσει εκεχειρία για να μην συνεχίσει να δίνει πάτημα στη μπάντα για να συνθέσει παρόμοια τραγούδια.

Όπως είχε δηλώσει ίδια η Dolores, "Είναι δύσκολο να τραγουδάς για αυτά τα γεγονότα αλλά όταν είσαι νέος δεν σκέφτεσαι δύο φορές τα πράγματα, το λες και το κάνεις. Καθώς μεγαλώνεις, αναπτύσσεις περισσότερο φόβο και είσαι πιο ανυπόμονος, αλλά όταν είσαι νέος δεν έχεις φόβο.''

Το "Zombie" κυκλοφόρησε ως Video Clip τον Οκτώβριο του 1994. Το βίντεο γυρίστηκε στο Mπέλφαστ της Ιρλανδίας, σκηνοθετήθηκε από τον Samuel Bayer και η παραγωγή έγινε από τους Doug Friedman και H.S.I. Productions.

H εμφάνιση της Dolores καλυμμένη από χρυσό μπροστά από έναν σταυρό και ανάμεσα σε μια ομάδα παιδιών που είναι καλυμμένα με ασήμι προκάλεσε σχόλια και αντιδράσεις. Το αντιπολεμικό και κοινωνικό μήνυμα του τραγουδιου είναι εμφανές και  σκηνές με παιδιά που παίζουν πολεμικά παιχνίδια άλλα και με στρατιώτες να πραγματοποιούν περιπολίες, απλά το επιβεβαιώνουν.

Εν κατακλείδι, το Ζombie κατάφερε να γίνει ένα τραγούδι μύθος για την Rock μουσικη, πέτυχε να αγγίξει και να προβληματίσει μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων, να περάσει δυνατά μηνύματα και να επιβεβαιώσει οτι η μουσική μπορεί να κάνει καλύτερο τον κόσμο. Η απώλεια της χαρισματικής Dolores Ο΄riordαn, μόλις στα 46 της χρόνια είναι μεγάλη αλλά το έργο που αφήνει πίσω της ως κληρονομια, τεράστιο. Καλο ταξίδι Dolores...  


Oh, my life is changing everyday,
In every possible way.
And oh, my dreams, it's never quite as it seems,
Never quite as it seems.

Dreams - The Cranberries


0 σχόλια: