Etta James Γεννημένη στο Los Angeles στις 25 Ιανουαρίου 1938, η Etta James (Jamesetta Hawkins) ήταν ενα ''θαύμα'' της ...

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Etta James

Etta James
Γεννημένη στο Los Angeles στις 25 Ιανουαρίου 1938, η Etta James (Jamesetta Hawkins) ήταν ενα ''θαύμα'' της Gospel μουσικής. Από τα 5 της μόλις χρόνια κατάφερε να ξεχωρίσει για το πλούσιο ταλέντο της, τραγουδώντας στην εκκλησία και σε ραδιόφωνα. Βασικό ρόλο στην εξέλιξη της είχε η μητέρα της η οποία συνεχώς την παρότρυνε να ασχοληθεί με τη μουσική και όπως είχε δηλώσει και η ίδια η Etta James: "Η μητέρα μου πάντα μου έλεγε, ακόμα κι αν ένα τραγούδι έχει παιχθεί χίλιες φορές, μπορείς ακόμα να βάλεις κάτι δικό σου σε αυτό. Θα ήθελα να πιστεύω ότι το έκανα αυτό. "

Τις πρώτες της ηχογραφήσεις τις πραγματοποίησε το 1954 με τους Peaches για το τραγούδι The Wallflower και την ίδια περίοδο μάλιστα άλλαξε και το όνομά της σε Etta James που αποτελεί εναν αναγραμματισμό του μικρού της ονόματος Jamesetta. Λίγο αργότερα, μέσα στο 1955 θα ξεκινήσει την σόλο καριέρα της με το Single "Good Rockin' Daddy". Η αρχή για την καταξίωση είχε γίνει..

"Τα περισσότερα από τα τραγούδια που τραγουδώ, έχουν μέσα το συναίσθημα της λύπης, έχουν αυτό το θλιβερό συναίσθημα αλλά δεν ξέρω για τι λυπάμαι". Εtta James στο CNN το 2002

H υπογραφή της με την Chicago Chess Records το 1960, την έκανε γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό, καθώς ο συνιδιοκτήτης της Chess, Leonard Chess, πίστευε ότι η Εtta έπρεπε να τραγουδήσει πιο Pop τραγούδια. Μεταξύ των ηχογραφήσεων της ήταν το "Stormy Weather, το "A Sunday Kind of Love,", το οποίο χρονολογείται από το 1946 και το "At Last,".

Η καριέρα της είχε μια πτώση από τα μέσα της δεκαετίας του '60 όταν η Εtta άρχισε να πολεμάει τους εσωτερικούς της δαίμονες και ο εθισμός της στην ηρωίνη επηρέασε την προσωπική της αλλα και την επαγγελματική της ζωή. Η φυλάκιση της για ναρκώτικα την δεκαετία του 70 ήταν μία από τις πιο άσχημες στιγμές της.

''Αν αναζητήσετε στο λεξικό τη λέξη τραγουδιστής , θα δείτε τα ονόματά τους,'' Αdele για Etta James και Aretha Franklin

Ωστόσο, η καριέρα της πήρε ξανά μια ώθηση όταν ξεκίνησε ηχογραφήσεις στο FAME Studios του Rick Hall στο Muscle Shoals της Αλαμπάμα. To αποτέλεσμα ήταν το εξαιρετικό άλμπουμ Tell Mama, που περιλάμβανε τραγούδια όπως το ομότιτλο τραγούδι αλλά και το "I'd Rather Go Blind".

Το άλμπουμ απέσπασε θετικές κριτικές, τόσο από τους κριτικούς όσο και από τους φαν της και οδήγησε την Etta James να θέσει υποψηφιότητα για βραβείο Grammy. 

Μετά την ολοκλήρωση της σύμβασής της με την Chess το 1977, η Εtta James υπογράφει με την Warner Brothers Records και μερικά χρόνια αργότερα θα τραγουδήσει στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες του 1984. Τα επόμενα άλμπουμ, όπως το Deep In The Night και το Seven Year Itch, θα λάβουν επίσης πολυ καλές κριτικές.
St. Louis 1986
Η E.J κατόρθωσε να τραγουδήσει με επιτυχία πολλα στυλ μουσικής, από R & B και Soul μέχρι Jazz και Blues αλλά ήταν πάντα ένα βήμα πίσω από το ρεύμα της κάθε εποχής όπως δήλωσε ο Michael Coyle, ο οποίος αρθρογραφούσε για τζαζ και R&B για λογαριασμό του περιοδικού Cadence.

"She never really got her moment in the sun," - Coyle.

Η δεκατιετία του 90 ήταν μία ακόμη παραγωγική δεκαετία για την τραγουδίστρια η οπόια συνέχιζε να μαγευέι το κοινό της με την εξαιρετική και γεμάτη πάθος φωνής της και μάλιστα το τραγούδι ''Blue Gardenia'' σκαρφάλωσε στην κορυφη του Jazz Billboard. Δυστυχώς όμως το 2003 αναγκάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση με αποτέλεσμα την τεράστια απώλεια βάρους που είχε συνέπεια την αλλοίωση της φωνής της. 

''Μπορω να τραγουδήσω χαμηλότερα, ψηλότερα και πιο δυνατα'' - E.J (Ebony Magazine)

Την ίδια χρονιά, κυκλοφορεί το Let's Roll, το οποίο κέρδισε το βραβείο Grammy για το καλύτερο σύγχρονο Blues άλμπουμ και την επόμενη χρονιά το Blues to the Bone (2004), που έφερε στην Ε.J το τρίτο βραβείο Grammy - αυτή τη φορά για το καλύτερο παραδοσιακό Βlues αλμπουμ.Το 2006 επίσης κυκλοφορεί το άλμπουμ All the Way, το οποίο περιελάμβανε διασκευές τραγουδιών των Prince, Marvin Gaye και James Brown. 

Tα προβλήματα υγείας συνέχιζαν να την ταλιπωρούν με το πέρασμα των χρόνων, όμως η ίδια έδινε συγκλονιστικές συναυλίες ακόμα και όταν έπρεπε να είναι καθιστή σε όλη τη διάρκειας τους. Το αστείρευτο πάθος της για το τραγούδι ήταν τόσο μεταδοτικό που πάντα γνώριζε την αποθέωση.

"Είπαν ότι η Etta James είναι ακόμα πρόστυχη ", δήλωσε σε μία συνέντευξή της το 2002. "Είπα," Πώς τολμούν να λένε ότι είμαι ακόμα πρόστυχη! Είμαι πρόστυχη γιατί χορεύω στην καρέκλα; " Τι θα ήθελαν να κάνω; Θέλετε να είμαι ήρεμη ή κάτι τέτοιο; Κάτι πρέπει να κάνω''

Άξιο αναφοράς είναι η μεταφορά στην οθόνη η ιστορία των πρώτων ημερών της Chicago Chess Records ως Cadillac Records το 2008, με την Beyoncè να ενσαρκώνει το ρόλο της Etta James.
Εtta James - Beyonce
Δυστυχώς, το 2010 η λευχαιμία χτύπησε την τραγουδίστρια η οποία έπασχε επίσης από άνοια και ηπατίτιδα Γ και απεβίωσε στις 20 Ιανουαρίου του 2012, αφήνοντας ενα τεράστιο έργο πίσω της. Σήμερα, συνεχίζει να θεωρείται μία από τις πιο δυναμικές, ταλαντούχες και επιβλιτικές τραγουδίστριες της Soul, Blues και R&B μουσικής.

Βραβεία - Διακρίσεις

Blues Music Awards

2007 Won Blues Music Award  Traditional Blues Female Artist of the Year
2006 Won Blues Music Award  Traditional Blues Female Artist of the Year
2004 Won Blues Music Award  Soul/Blues-Female Artist of the Year
2004 Won Blues Music Award  Soul/Blues Album of the Yearfor "Let's Roll"
2003 Won Blues Music Award  Soul/Blues-Female Artist of the Yearfor "Let's Roll"
2002 Won Blues Music Award  Soul/Blues-Female Artist of the Yearfor "Let's Roll"
2001 Won Blues Music Award  Soul/Blues-Female Artist of the Yearfor "Let's Roll"
2000 Won Blues Music Award  Soul/Blues Female Artist of the Yearfor "Let's Roll"
1999 Won Blues Music Award  Soul/Blues Female Artist of the Yearfor "Let's Roll"
1996 Won Blues Music Award  Soul/Blues - Female Artist of the Yearfor "Let's Roll"
1995 Won Blues Music Award  Contemporary Blues-Female Artist of the Yearfor "Let's Roll"
1994 Won Blues Music Award  Soul/Blues Female Artist of the Yearfor "Let's Roll"
1994 Won Blues Music Award  Female Blues Vocalist of the Yearfor "Let's Roll"
1993 Won Blues Music Award  Female Vocalist of the Yearfor "Let's Roll"
1993 Won Blues Music Award  Soul/Blues Female Artistfor "Let's Roll"
1992 Won Blues Music Award  Contemporary Blues Female Artist of the Yearfor "Let's Roll"
1989Won Blues Music Award  Contemporary Blues Female Artistfor "Let's Roll"

Grammy Awards

2005 Won Grammy Award  Best Traditional Blues Albumfor "Blues to the Bone"
2004 Won Grammy Award  Best Contemporary Blues Albumfor "Let's Roll"
1995 Won Grammy Award  Best Jazz Vocal Performancefor "Mystery Lady - Songs of Billie Holiday"

Image Awards

1990 Won Image Award  Hall of Famefor "All I Could Do Was Cry"

Rock and Roll Hall of Fame

1993 Won Rock and Roll Hall of Fame  Performer Inducteesfor "All I Could Do Was Cry"

1 σχόλιο: