10. Use Your Illusion I & II - Guns n Roses 17 Σεπτεμβrίου 1991 Use Your Illusion I & II - Guns n Roses Το Use Your Ill...

Τα 10 Καλύτερα Rock Αlbum των 90's

10. Use Your Illusion I & II - Guns n Roses
17 Σεπτεμβrίου 1991
Use Your Illusion I & II - Guns n Roses
Το Use Your Illusion I είναι το τρίτο στούντιο άλμπουμ των Guns N' Roses και κυκλοφόρησε μαζί με τον τέταρτο δίσκο του συγκροτήματος, Use Your Illusion II. Η χρήση πιάνου από τον Axl Rose άλλαξε τον μέχρι τότε ήχο του γκρουπ καθώς ενσωματώθηκαν στοιχεία κλασσικής μουσικής που συνδυάστηκαν αρμονικά με τα punk και hard rock στοιχεία του. Τραγούδια όπως το ''Dont Cry'', το ''November Rain'' και ''Live and Let Die'' ανάγκασαν το κοινό να αγοράσει πάνω από 500 χιλιάδες αντίτυπα των άλμπουμ μέσα σε 2 ώρες.

9. Dookie - Green Day
1 Φεβρουαρίου 1994
Dookie - Green Day
To Dookie είναι το τρίτο στούντιο άλμπουμ των Green Day. Είναι το άλμπουμ που τους καθιέρωσε και τους έκανε αγαπητούς σε όλο τον κόσμο. Το Dookie κέρδισε το βραβείο Grammy για το καλύτερο εναλλακτικό άλμπουμ το 1995 και το 2003 το Rolling Stone κατέταξε το Dookie στο νούμερο 193 στη λίστα με τα 500 μεγαλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών.

8. Aenima - Tool
17 Σεπτεμβρίου 1996
Aenima - Tool
To 2o άλμπουμ των Tool ήταν ένα έργο τέχνης. Η επιτυχία του δεδομένη, η αναρρίχηση του στο No2 του Billboard και οι 148 χιλιάδες πωλήσεις του κατά την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του, απλά το επιβεβαιώνουν. Το ομώνυμο τραγούδι του άλμπουμ κατέκτησε το Grammy Award for Best Metal Performance και αναδείχθηκε ως 18ο στη λίστα των καλύτερων μέταλ άλμπουμ  του Rolling Stone. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο τίτλος του άλμπουμ καθώς είναι ένας συνδυασμός των λέξεων Αnima και Enema

7. (What's the Story) Morning Glory? - Oasis
2 Οκτωβρίου 1995
(What's the Story) Morning Glory? - Oasis
Η επιτομή του Indie Rock. To 2o άλμπουμ των Oasis απλά τους απογείωσε. Τους εκτόξευσε στο Νo1 των αγγλικών Charts, στο Νο4 του Billobard και ανάγκασε το κοινό να αγοράσει 347 χιλιάδες αντίτυπα από την πρώτη εβδομάδα δίαθεσης. Τα εμβληματικά ''Wonderwall'' και ''Dont Look Back In Anger'' είναι δύο από τα πολλά αριστουργήματα του εν λόγω άλμπουμ.

6. Ten - Pearl Jam
27 Αυγούστου 1991
Ten - Pearl Jam
Tο Ten ήταν το πρώτο στουντιακό άλμπουμ των Pearl Jam. Η επιτυχία του άμεση καθώς σκαρφάλωσε στο Νο2 των Billboars και οι πωλήσεις του μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 10 εκ αντίτυπα.  To ten κατόρθωσε να σταθεί επάξια στο αντίπαλο δέος του Nevermind και των Nirvana που κυκλοφόρησε λίγο αργότερα.Tα τρία single του άλμπουμ "Alive", "Even Flow" και "Jeremy" ξεχώρισαν από το άλμπουμ και καθιέρωσαν τους Pearl Jam σαν μία από τις καλύτερες μπάντες της Grunge και γενικότερα της Rock μουσικής για την τελευταία 20ετία.

5. Metallica (The Black Album) - Metallica
13 Αυγούστου του 1991
Metallica (The Black Album) - Metallica
Πολλοί οπαδοί των Metallica υποστηρίζουν πως σε αυτό το άλμπουμ συμβαίνει μία μεγάλη στροφή σχετικά με τη μουσική του συγκροτήματος και εκεί χωρίζονται οι παλιοί με τους νέους οπαδούς των Metallica. H στροφή της μπάντας από το Thrash Μetal ύφος στο Heavy Metal αποδείχθηκε απολύτως επιτυχημένη. Το άλμπουμ κατέκτησε την κορυφή των Billboards, αναδείχθηκε 16 φορές πλατινένιο και ξεπέρασε τις 30 εκ πωλήσεις. Τραγούδια όπως το  Enter Sandman, το The Unforgiven, το Nothing Else Matters, το Wherever I May Roam και το Sad but True έμελλαν να αλλάξουν την ιστορία της Metal όπως τη γνωρίζαμε ως τότε.

4. Innuendo - Queen
5 Φεβρουαρίου 1991
Innuendo - Queen
Οι ηχογραφήσεις του 14ου άλμπουμ των Queen επισκιάστηκαν από την ασθένεια του Freddie Mercury καθώς τα μέλη της μπάντας γνώριζαν ότι o Freddie ήταν φορέας του Aids. Oι Queen δικαίως είχαν την αίσθηση ότι το εν λόγω άλμπουμ ήταν ένα από τα αριστουργήματα τους καθώς αμέσως κατέκτησε την κορυφή των βρετανικών charts. Το Ιnnuedo δεν προωθήθηκε ποτέ με κάποια περιοδεία καθώς δεν το επέτρεπε η υγεία του Mercury. Λίγους μήνες μετά εξάλλου η ηγετική προσωπικότητα των Queen έφυγε από τη ζωή.

3. OK Computer - Radiohead
21 Μαΐου 1997
OK Computer - Radiohead
To τρίτο άλμπουμ των Radiohead ήταν αυτό που θα τους καθιερώσει στις συνειδήσεις του κόσμου και θα τους κατατάξει σε μία από τις πιο σημαντικές μπάντες της τελευταίας 25 ετίας. Η στροφή των Radiohead σε πιο ηλεκτρονικούς ήχους που εξελίχθηκε περαιτέρω στους μεταγενέστερους δίσκους του συγκροτήματος καθήλωσε κοινό και κριτικούς και οδήγησε το OK Computer σε υποψηφιότητα για βραβείο Grammy καλύτερου άλμπουμ. Τραγούδια όπως το Paranoid-Android, το Karma Police, το Exit Music και το Lucky ήταν μερικά από τα τραγούδια που ξεχώρισαν από το άλμπουμ.
  
2. Californication - Red Hot Chilli Peppers
 8 Ιουνίου 1999
Californication - Red Hot Chilli Peppers
Πέρασαν τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του One Hot Minute για να ακούσουμε κάτι καινούριο από τους RHCP. Η επιστροφή του χαρισματικού John Frusciante στην κιθάρα συνοδεύτηκε με την κυκλοφορία του Californication και έμελλε να καθηλώσει και να ενθουσιάσει τους φαν της μπάντας. Με την σφραγίδα του Rick Rubin στην παραγωγή, το Californication είναι από τα ελάχιστα άλμπουμ που κάθε τραγούδι του μπορεί να γίνει single. Που να σταθείς; Τραγούδια όπως το Otherside, το Scar Tissue, το Californication και το Around The World εκτόξευσαν το άλμπουμ στο Νο3 του Billoboard και οι  πωλήσεις του  παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 15 εκ.  

1. Nevermind - Nirvana
24 Σεπτεμβρίου 1991
Nevermind - Nirvana
Τι να πρωτοσχολιάσεις γι' αυτό το άλμπουμ; Το εξώφυλλο, τηv εξαιρετική παραγωγή, τα τραγούδια του; Κι όμως, το Nevermind δεν κυκλοφόρησε με υψηλές προσδοκίες από την DGC Records αλλά μέσα σε μερικούς μήνες κατάφερε να εκθρονίσει το Dangerous του Michael Jackson από το Νο1 των Billboards. To Smells like teen spirit ήταν γραφτό να κατακτήσει γρήγορα όλο τον κόσμο και αν συνυπολογίσει κανείς ότι μέσα στο ίδιο άλμπουμ υπήρχαν τραγούδια όπως το Come As You Are, το Lithium, το In Bloom και το Drain You, δεν αποτελεί έκπληξη ότι το Nevermind έχει ξεπεράσει μέχρι σήμερα σε πωλήσεις τα 30 εκ αντίτυπα. Το Nevermind ήταν ένα άλμπουμ σταθμός για την Rock μουσική καθώς κατάφερε να συνδέσει απόλυτα πετυχημένα την grunge με την pop και να λειτουργήσει ως προθάλαμος έμπνευσης για το alternative και mainstream rock.

0 σχόλια: